No-paraforgó

No-paraforgó

20 perces gyorsebédek

2022. augusztus 08. - Soxínű Ági

A következő módon készíthetsz minimális  idő és energia -befektetéssel  gyors ebédet, vacsorát .

Felraksz  sós vízben gabonát főzni. Ez lehet :hajdina, rizs, köles, kuszkusz. ( Ha még gyorsabban szeretnéd , érdemes vízforralóban felrakni fél liter vizet.)

Amíg ez fő, ezalatt elkészíthetsz egy nyers salátát, különböző zöldségekből ( HÁROM IS ELÉG): répa, cékla, zeller, lila hagyma, káposzta, paszternák, batáta , cukkini,paradicsom , paprika,karalábé, sütőtök. (Ezek nyersen mind ehetők!)

Apróra vágod, v reszeled.Sót,  fűszereket tehetsz bele. Három fűszer is elég. (Bazsalikom, rozmaring,borsikafű, metélőhagyma, petrezselyem,  kurkuma,  kapor, menta, gyömbér...) Hogy teljes értékű ,és kiadósabb  legyen, lehet tenni bele különböző magokat. (napraforgó -,tök-, szezám-, lenmag, mogyoró ). A fűszerek mind támogatják az emésztést , csökkentik a puffadtság érzést , segítik a máj , gyomor munkáját , epe kiürülését, stb.

Az öntet : két rész olaj, egy rész ecet, (vagy citromlé).

Ha ismered az ehető vadnövényeket, azok is kerülhetnek bele, idénytől függően. A vadnövények olyan ásványi anyagokat ,olajokat, nyomelemeket tartalmaznak, amikre szükségünk van ,de a mai nemesített műtrágyás termelés miatt  a mai zöldségek nem tartalmaznak. (Tyúkhúr, kerek repkény, ,disznóparéj, porcsin, katáng...)

Ezalatt megfőtt a gabona,leöntheted a maradék vizet, összekeverheted a salátával. (Ezt  nekem most  hosszabb időbe került leírni, mint ahogy a konyhában elkészül. )   Jó étvágyat !

 

 

süti beállítások módosítása